2021-09-07
Gıda tesislerinde üretim, ambalajlama, bekleme, taşıma vb. işlemler esnasında, gıdaların kirli yüzeylerle ve kirli hava ile temas etmesi öngörülenden erken bozulmalarına ve raf ömürlerinin kısalmasına neden olan önemli etkenlerdir.
Gıda tesislerinde kullanılan ekipmanlar, hammaddeler, tesisteki havalandırma sistemleri, çalışanlar, gıdaların maruz kaldığı bakterilerin belli başlı kaynaklarıdır. Bakteri ile temas eden gıdalar raf ömürlerini tamamlamadan bozulur ve/veya küflenir.
Üretim, hazırlama, işleme, taşıma, depolama ve ambalajlama proseslerinde UV dezenfeksiyon uygulamaları gıdaların bakterilerden arındırılmasını sağlar ve gıdaların erken bozulmasını önler.
Gıda sektöründe yüzeylerin temizlenmesinde kimyasalların kullanılması kmyasallaın gıdalar ile temas etme riskini ortaya çıkardığı için tercih edilmemektedir. Ayrıca kimyasallar ile dezenfeksiyon sürekli uygulama yapmayı gerektirir, bu da zaman ve para kaybına yol açar.
UV Dezenfeksiyon Sistemlerinin kullanımı ile gıda işleme süreçlerinin en kritik noktalarına müdahalede bulunularak gıdalar, gıda işletmeleri ve müşteriler için ekstra koruma ve güvenlik sağlanabilir.
UV Dezenfeksiyon sistemleri; gıda bozulmalarına yol açan bakteri, maya, küf sporları gibi gıda patojenlerinin tamamını yok eder. Gıdaların daha üzün süre taze olarak kalması, daha uzun raf ömrüne sahip olması ve fire oranlarında düşüşler sağlanır.
Gıda tesislerinde UV Dezenfeksiyon uygulamaları; gıda yüzeylerinin dezenfekte edilmesi, üretim yapılan yüzeylerin, konveyör bantların dezenfekte edilmesi, gıda ambalajlarının dezenfekte edilmesi, üretim, depolama ve laboratuvarların ortam havalarının ve yüzeylerinin dezenfekte edilmesinde güvenli olarak kullanılmaktadır.
Gıdaların, gıda üretim ekipmanlarının, konveyör bantların, ambalajların UV ile dezenfeksiyonu pek çok avantaj sağlar;
Gıda sektöründe UV dezenfeksiyon uygulamaları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir;
Gıdaların UV ile dezenfekte edilmesi uygulamaları için örnek olarak; ekmek, unlu fırın mamulleri, peynir, yumurta, et ve tavuk eti, salatalar, deniz ürünleri, meyve ve sebzeler , kuruyemişler vb. gıdalar sayılabilir.